KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Anne adaylarının uzak durması gereken besinler

    Bu besinler size ve bebeğinize zarar verebilir!

    Hamilelikte beslenmeye her zamankinden daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Oya Neva Demirkol, anne adaylarının tüketmemesi gereken besinleri sıraladı.

    Bir kadının hayatında yaşayabileceği en güzel dönemlerden birini yaşıyorsunuz. Hem bebeğiniz hem de kendiniz için oldukça hassas olan bu dönemde beslenmenize de özen göstermeniz şart. Çünkü hamilelikte tüketeceğiniz bazı besinler sizin ve bebeğinizin sağlığını negatif yönde etkileyebilir. İşte hamilelikte uzak durmanız gereken besinler!


    Çiğ ve az pişmiş etler: Hamilelikte çiğ veya az pişmiş et ürünlerin kesinlikle uzak durmalısınız. Bu besinler tam pişirilmedikleri için kontaminasyon (bulaşma) riski çok yüksektir. Herhangi bir bulaşma durumunda parazitlerin ve bakterilerin üremesine neden olarak; düşüklere, prematüre doğumlara, bebek ölümlerine ve göz ve sinir sistemi rahatsızlıkları gibi diğer pek çok rahatsızlığa sebep olabilir. Bu sebeple hamilelikte tükettiğiniz et ve et ürünlerinin iyice pişirildiğine mutlaka emin olun. Yarı çiğ ve oldukça tuzlu oldukları için sucuk, salam, sosis gibi et ürünlerinden ise mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın.


    Pastörize edilmemiş süt ürünleri: Pastörize olmayan süt ürünleri de hamilelikte büyük risk taşıyan besinlerden. Bu besinlerde, listeria adlı bakteri türünü barındırma olasılığı bulunduğundan dolayı hamilelikte sadece pastörize süt ürünlerini kullanmaya dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde bu bakteri, düşüklere, erken doğumlara ve bebekte doğumsal anomalilere sebep olabilir. Açık sütleri de ev koşullarında yüksek derecelerde kaynatamayacağınızdan dolayı kesinlikle tüketmekten kaçınmalı ve kapalı sütleri tercih etmelisiniz.


    Çiğ deniz ürünleri: Çiğ deniz ürünleri tıpkı çiğ et tüketimi gibi parazit ve bakteri türlerinin üremesine ortam hazırlayabilir. Bu nedenle bebeğinize ve kendi sağlığınıza zarar gelmemesi için hamileliğiniz boyunca midye, istiridye, karides gibi çiğ ve az pişmiş deniz ürünlerini kesinlikle tüketmemelisiniz. Balık tüketirken ise dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta, balıkların içerdiği metil civa seviyeleri. Çevre kirliliği sebebiyle tüketeceğiniz balıktaki civa seviyesi fazla olabilir ve bu durum bebeğinizin beyin gelişimine zarar vererek gelişimsel problemlere yol açabilir. Bu yüzden kılıç balığı, köpek balığı, uskumru gibi civa seviyesi yüksek balıkları tüketmemeye özen gösterin.


    Çiğ yumurta: Çiğ yumurta da hamilelikte kesinlikle tüketmemeniz gereken besinler arasında yer alıyor. Çiğ veya az pişmiş yumurta şiddetli besin zehirlenmelerine sebep olan salmonella üretimine sebep olabilir. Bu yüzden çiğ yumurta ile hazırlanan tatlılar, mayonez ve sezar sos (mayonez içeriğinden dolayı) gibi çiğ yumurta içeren besinlerden kesinlikle uzak durmalısınız.


    Kafein: Hamilelikte kafein tüketimi de mutlaka dikkat edilmesi gereken noktalardan biri. Kafein, erken doğum ve düşüklere sebep olabildiği gibi, bebekte hiperaktivite görülmesine de ortam hazırlayabiliyor. Hamilelikte tüketilmesi gereken kafein miktarı günde 200 mg ile sınırlı. 1 fincan kahve yaklaşık 100-120 mg kafein içerirken, aynı miktar 1 bardak (çay bardağı) çayda ortalama 40-50 mg.


    Salatalar: Sebzeler yüksek lif içerikleriyle hamileliğin olmazsa olmazlarından. Ancak salatanızı tükettiğiniz yer büyük önem taşıyor. Çünkü bu çiğ sebzelerin içerisinde listeria bakteri türü oluşabilir, sizin ve bebeğinizin sağlığını riske atabilir. Bu yüzden evde salatalarınızı hazırlarken bol su ile yıkamaya ve sirke ile dezenfekte etmeye özen gösterin. Eğer dışarıda salata tüketecekseniz mutlaka temiz ve güvenilir bir ortamda hazırlandığından emin olun.

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler