KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Hamilelikte hangi sporlar yapılabilir?

    Anne adaylarının spor yaparken dikkat etmesi gereken noktalar...

    Anne adayları hem hamilelik sürecini hem de doğumu kolaylaştırmak için birtakım egzersizler yapabilirler. Spor Uzmanı Ayfer Sağlam, anne adayları için en uygun sporları sıraladı.

    Hamilelikte hangi sporlar yapılabilir?

    En basit ama en güvenli spor: Yürüyüş

    En basit ve hemen herkesin günlük ihtiyaçlarını devam ettirmek için bile yapabileceği güvenli bir spor yöntemidir yürüyüş. İlerlemiş hamileliklerde denge merkezinin öne kayması ve artan kilo sebebiyle molalar verilerek yürüyüş programı kişiye özel ayarlanmalıdır. Vücut ısısının özellikle yaz ayların da fazlaca artması anne adayını ve bebeği zorlayabilir. Bu yüzden doğru kıyafet seçimi ve hava şartları önemlidir. Üstelik yürüyüşü yaşamınızın bir parçası yapabilirseniz doğum sonrası kilolarınızdan kurtulmak için bebeğinizle birlikte de devam edebilirsiniz.


    Doktorların ilk önerisi yüzme

    Genellikle doktorlar tarafından da ilk önerilen spor branşı yüzmedir. Yaz aylarında havuz yerine deniz tercih edilebilir. Su ortamının kaldırma kuvveti sayesinde anne adayı zorlanmadan kaslarını çalıştırabilir, tabii ki bir uzman gözetiminde. Su altına dalmaya çalışmak, nefes tutmak gibi zorlayıcı durumlardan kaçınılmalıdır. Anne adayının seviyesine uygun nabız aralığında uygun molalarla çalışma süresi ayarlanarak güvenli bir şekilde devam edilmelidir. Anne ve bebeği en ufak riske sokacak programlardan kaçınılmalıdır.


    Anne adaylarının yapabileceği diğer egzersizler

    Bazı anne adayları yıllardır yaptığı yürüyüşü bile bebeği risk altında ise hamileliğini yatarak geçirmek zorunda kalabiliyor. İşte böyle zamanlarda doktorunuzun onayını alarak şu egzersizleri yapabilirsiniz;

    * Nefes egzersizi

    * Streching (açma germe çalışmaları)

    * Sandalye egzersizleri (sandalyede oturarak nabzı ve beli zorlamadan yapılan egzersizler)

    * Lastik bant egzersizleri

    * Yatar durumda egzersiz (yatarak ve pasif olarak kaslarınızın uygun şekilde çalıştırılması)


    Hamilelikte spor yaparken dikkat edilmesi gerekenler

    Doktorunuz sizin sağlığınızı ve bebeğin gelişimini yakından takip eden ve bilen kişi olarak spor yapmanıza onay vermelidir.
    Seçtiğiniz spor türüne göre sıvı alımı 1-4 bardak arttırılabilir. Yaptığınız sporun yoğunluğu, ter kaybı, idrar sıklığı, hava şartları göz önüne alınarak ayarlanmalıdır. Tercihen sıvı olarak öncelikle su, ayran gibi içecekler tavsiye edilir.

    Daha önce spor geçmişi olmayan biri hamilelik sebebiyle spora başlarsa sürekli nabız kontrolü yapılarak ve uygun aralıklarla mola verilerek spora başlamalıdır.

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler