KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Çocuğa doğru okul seçimi nasıl yapılır? (İlköğretim)

    Okul seçerken bunlara dikkat!

    İlk, orta ve liselerde 2014-2015 eğitim öğretim yılı 15 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Okul öncesi eğitim öğretim ile ilkokul birinci sınıf eğitim öğretimi 8 Eylül 2014 tarihinde başlayacak. Dolayısıyla zaman daralıyor. Çocuğunuzu hangi okula göndereceğinize karar verdiniz mi? Okul seçimi yaparken nelere dikkat etmelisiniz? Onu özel okula mı devlet okuluna mı göndermelisiniz?

    Uzman Psikolog Yegan Sasık okul seçerken neler dikkat edilmesi gerektiğini açıklıyor.


    200213916-001

    Çocuğum okula başlamaya hazır mı?

    4+4+4 sisteminin ilk uygulamasından sonra veli ve eğitimcilerin önerileri dahilinde sistem revize edildi ve şu an için geçerli olan okula başlama koşulları şu şekilde belirlendi: "1.sınıfa başlanacak tarihte 60-61-62-63-64-65-66-67-68 aylık olan çocukların okul olgunluğuna sahip olmadığı düşünülüyorsa sadece veli-ebeveyn insiyatifine bağlı olarak, hiçbir kurum veya uzmandan rapor almaya gerek kalmaksızın, 1. sınıfa başlanması bir yıl ertelenebilir. 69-70-71 aylık çocukların okul olgunluğuna sahip olmadığı görüşü mevcutsa da bir uzman raporu ile 1. sınıfa başlamaları bir yıl ertelenebilir."


    479216309

    Gelelim yeni sistemde adı sıklıkla geçen 'rapor'un ne olduğuna... **'Rapor'

    ** sözcüğü velileri oldukça ürkütmüş durumda ne yazık ki. Hatta kimi veliler sırf 'rapor' almamak adına çocukları hazır olmadıkları halde 1. sınıfa başlatmak istiyorlar. Burada sözü geçen 'rapor' bir çocuk gelişimi-ruh sağlığı uzmanından çocukların içinde bulundukları sene için ilkokul 1. sınıf düzen ve müfredatının uygun olmadığı, gelecek sene başlamasının çocuk adına sosyal-duygusal alan ve bilişsel becerileri edinmesi, yani öğrenmenin çok daha kolay, sıkılmadan ve yorulmadan gerçekleşebilmesi adına uyun olduğunun kağıda dökülmesidir.

    **'Rapor' herhangi bir tanı ve/veya etiketleme amacı ile değil, sadece çocuğun o an için okula hazır olup olmadığı ile ilgili bilgi içerir.

    ** Bir sonraki sene çocuğun hem yaş alması hem de sosyal, duygusal, fiziksel ve bilişsel olarak yeni kazanımlar elde etmesi ile birlikte okula başlamaya hazır hale gelmesi beklenir.

    1. sınıfa başlamanın uygun olup olmadığı ise tamamen bireysel farklılıklar gösterir. Eğer ki aklınız çocuğunuzun hazır oluşu ile ilgili karıştıysa mutlaka bir uzmandan görüş almalısınız.

    471594901

    Özel okul mu devlet okulu mu seçmeli?

    Burada anne babaları endişelendiren karar özel okul mu devlet okulu mu oluyor çoğu zaman. Eğer tercihiniz özel okuldan yana ise

    maddi koşullarınıza uygun, sizi ödemeleri dolayısı ile ruhsal olarak yormayacak okullar seçmeniz ilk önerim olacak.

    İyi bir okul fakat evde ödemeler ile ilgili kaygı ve sıkıntı yaşayan anne babalar görmek çocuklar adına ağır bir yük olabiliyor çoğu zaman.

    Okul tercihinde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da **yabancı dil eğitimi

    **nin olup olmamasıdır. Kimi çocuklar çok dilli eğitimde zorlanabilirler. Dolayısıyla seçim aşamasında sizin hayal ve beğenileriniz ya da yakınlarınızın çocuklarının gönderildikleri okullar değil de sizin çocuğunuzun eğilim ve becerileri ile örtüşen okullar tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.


    186598104

    Genel itibariyle okula başlamanın uygun olduğu zaman ve nasıl bir okulun daha işlevsel olacağı her çocuk ve ailevi düzene göre farklılık gösterir. Karar aşamasında çocuklarınızın yapısını, ailevi öncelik ve koşullarınızı iyice bir gözden geçirin derim.

    Beğendiğim okul isimlerini veremeyeceğim bu yazıda ancak genel olarak bir okul hakkında fikir sahibi olmak için araştırmaya başladığımda önceliklerimi şunlar belirliyor:

    Köklü, geçmişi olan bir okul olması,
    Tecrübeli ve aynı zamanda yenilikleri takip eden eğitimci kadrosu,
    Yabancı dil eğitimi veriyor ise ve temel amacım yabancı dil kazanımı ise okulun öncelikli eğitim diline tüm sistem üzerinde ağırlık vermesi (ekol okulları gibi).
    İlkokulun devamının olması.


    484740919
    En temel gereklilik, ilköğretim yıllarının çocuklara öğrenmeyi sevmeyi aşılayabilmeleridir. Dolayısıyla uygun olmayan sistemler içinde çocukların zorlanması sağlıklı değildir. Her çocuk gelişimi ve potansiyeli göz önünde bulundurularak hazırlanmış, sevgi ve sabır ile sunulan her yeni bilgiyi öğrenebilir. Önemli olan çocuklara neyin uygun geldiğini, öğrenme süreçlerine dair bireysel farklılıklarını, özel ilgi alanlarını keşfedebilmektir.

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler