KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Bebeklere verilmemesi gereken besinler

    1 yaşından önce bebeğinize bu besinleri vermeyin çünkü...

    Bebeğinizi ilk 6 ay sadece anne sütüyle besledikten sonra farklı besinlerle tanışma zamanı geldi. Ek besinlere geçerek, beslenmesinin yapıtaşını oluşturacağınız bu dönemde onu hangi besinlerle besleyeceğiniz kadar, hangi besinlerle henüz tanıştırmayacağınız da büyük önem taşıyor. Gerek alerjen yapıları, gerekse çeşitli sağlık sorunlarına neden olması sebebiyle bebeğinizin 1 yaş öncesinde kesinlikle tüketmemesi gereken bazı besinler var. Bebeklere 1 yaşından önce verilmemesi gereken besinler Diyetisyen Oya Neva Demirkol sıraladı.

    İşte o besinler...


    Bal: Bebeğinizin ağzı biraz tatlansın diye bal yedirmeyi düşünüyorsanız bu fikirden hemen vazgeçin. Çünkü bal clostridium botulinum adı verilen bakterinin sporlarını içerdiği için kusma, ishal, bulantı, solunum yetmezliği ve ölüme varan sonuçlara yol açan botulizm hastalığına sebep olabilir. Bebeğinizin bal tüketimi için acele etmeyin ve onu bu değerli besinler tanıştırmak için 1 yaş sonrasını bekleyin.


    Tuz: Bebeğinizin yiyeceklerindeki tuz miktarı onun için yeterli. Bu nedenle sizin onun yiyeceklerine ekstra tuz eklemeniz onun minik böbreklerine ciddi anlamda zarar verebilir. Bu nedenle özellikle 1 yaş öncesinde bebeğinizin yiyeceklerine kesinlikle ekstra tuz ilave etmeyin.


    İnek sütü: Bebeğiniz inek sütünün içerisindeki süt proteinlerini henüz sindiremeyebilir ve bu durum onun bağırsaklarında gizli kanamalara yol açabilir. Bu durum da bebeğinizde kansızlığa ve demir eksikliğine bağlı gelişme geriliklerine sebep olabilir. Dahası inek sütü, bebeğinize alerji gelişmesine ve yüksek protein içeriğiyle böbreklere fazla yük bindirilmesine de neden olabilir. Kısacası bebeğinizi 1 yaş öncesinde inek sütü ile tanıştırmak iyi bir fikir değil. Eğer sütünüz varsa emzirmeye devam etmeli veya bebeğinizin beslenmesini tamamlamak için anne sütüne benzer şekilde hazırlanmış formülaları tercih etmelisiniz.


    Şeker: Bebek beslenmesinde tuz kadar şeker tüketimi de büyük önem taşıyor. Unutmayın, bebeğinizin temel beslenmesini oluşturduğunuz bu yaşlarda ona vereceğiniz her besin onun damak tadını şekillendiriyor. Bebeğiniz besinlerin tadını sevmediğinde bu besinlerin içerisine şeker katarak ona sevdirmeye çalışmanız ona yarardan çok zarar getirebilir. Bu yaşlarda ekstra şeker alımı bebeğinizin bu tada alışmasına ve ileride dengesiz beslenme, diş çürükleri, obezite gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bebeğinizin sağlıklı beslenmesi için besinlere ilave şekerden kesinlikle kaçının.


    Yumurta beyazı: Yumurta anne sütünden sonra en kaliteli proteini içerdiği için bebeğinizin beslenmesinde büyük önem taşıyor. Ancak 1 yaşından önce yumurta beyazı tüketimine kesinlikle dikkat edilmeli. Yumurta beyazı protein yapısı sebebiyle bebeğinizde alerji oluşturma riski yüksek besinlerden. Bu nedenle yumurta beyazı tüketimine dikkat etmeli ve 1 yaş öncesinde bebek beslenmesinde kullanmamaya özen göstermelisiniz.


    Tropik meyveler: Çilek, muz, kivi, ananas gibi tropik meyvelerin oldukça lezzetli oldukları ve bebeğinizin bu muhteşem meyvelerin tadını sevebileceği bir gerçek. Ancak bu değerli besinler aynı zamanda alerji oluşturma riski yüksek besinlerden. Bu yüzden her ihtimale karşı önleminizi almalı ve alerji riski olan bu besinleri 1 yaşından önce bebeğinizin menüsünde bulundurmamaya özen göstermelisiniz.


    Sakatatlar ve şarküteri ürünleri: Sakatatlar ve şarküteri ürünleri gerek yüksek yağ ve tuz içerikleri, gerekse kimyasal ve koruyucu madde içermeleri sebebiyle bebek veya çocuk beslenmesinde kesinlikle yeri olmaması gereken besinlerden. Özellikle sakatatlar bazı hastalıkların taşınmasına da neden olabileceği için bebek veya çocuk beslenmesinde kesinlikle yer almamalılar.


    Çikolata ve kakao: Çocukların çok sevdiği çikolata ve kakao içeren besinler de 1 yaşından önce dikkatli olunması gereken besinlerden. Çikolata ve kakao alerji riski yüksek besinlerden olduğundan dolayı 1 yaş öncesinde kesinlikle tüketilmemeli. Ancak bu bebeğinizin 1 yaş sonrasında istediği kadar çikolata ve kakaolu yiyecek tüketebileceği anlamına gelmiyor. Bu besinler yüksek şeker ve yağ içeriklerinden dolayı çocuklarda ileriki dönemlerde diş çürükleri ve obeziteye sebep olabilirler.


    Deniz ürünleri: Ailecek deniz ürünlerini sevenlerdenseniz bebeğinizin bu besinlerle tanışması için henüz erken olabilir. Deniz ürünleri ağır metal içerme ve alerji riski yaratabileceğinden 1 yaş öncesinde kesinlikle tüketilmemeli.


    Çay: Bebeğinizi yeni besinlerle tanıştırırken yutmasını kolaylaştırmak adına çay içirmek ona yarardan çok zarar sağlar. İçeriğindeki taninler sebebiyle demir ve farklı minerallerin eksikliğine yol açabilen çay, 1 yaş öncesinde kesinlikle tüketilmemesi gerektiği gibi, 1 yaş sonrasında da bebek ve çocuk beslenmesinde yer almamalıdır. Dahası kafein içeriği sebebiyle bebeğinizde huzursuzluğa, uyku problemlerine ve hiperaktiviteye yol açabilir. Özellikle içerisine şeker atarak bebeğe veya çocuğa tükettirmeye çalışmak, ileriki dönemlerde obezite, diş çürükleri, dengesiz beslenme gibi sorunlara yol açabilir.


    Badem, yer fıstığı, fındık gibi kuru yemişler: Bu besinleri 1 yaş öncesinde tüketmeye başlamak bebeğinizde alerji gelişmesine sebep olabilir. Üstelik bu besinler bebeğinizin boğulma riskinin artmasına da neden olabileceğinden 1 yaş öncesinde kesinlikle tüketilmemelidir.


    Şekerli ve asitli içecekler: Şekerli ve asitli içecekler 1 yaş öncesinde bulunmaması gerektiği gibi çocuk beslenmesinde de yeri olmaması gereken ürünlerden. Bu besinler yüksek miktarda kafein ve şeker içecekleri sebebiyle huzursuzluk, uykusuzluk, hiperaktivite, kabızlık gibi sorunlara yol açabilir. Dahası sonraki dönemlerde bebeğinizde obezite, diş çürükleri, şeker bağımlılığı gibi durumların meydana gelmesine ortam hazırlayabilir.

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler