KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Erkekler neden sabahları erekte olmuş şekilde uyanırlar?

    Otobüste ceketini kucağına koymuş bir liseli oğlan çocuğu görürsünüz ya hani...

    Öncelikle; Donald Duck'ın neden böyle bir pozu var yahu!?

    Bu bilgilendirme amaçlı listeyi uygun görsellerle süslemek için gerçekten çok çaba sarfettik, ammavelakin bu görsel karşımıza çıktı durdu. Biz çocukken neler izlemişiz yahu!?

    Bu serzenişin ardından asıl konumuza geçiyoruz... Neredeyse tüm erkeklerin, neredeyse her sabah yaşadığı bir durumdur sabah ereksiyonu. Öyle bir beladır ki odada/evde başka biri varsa erkeğin yataktan kalkması gecikir... Kimisine toplu taşıma araçlarında uğrar, çantayla, ceketle ön kapattırır, komik duruma düşmemek için ekstra efor sarfettirir.

    Halbuki son derece doğal, sağlıklı, üstelik yararlı da bir durum bu sabah ereksiyonu!

    Aslında erkekler her gece üç ila beş defa ereksiyon olurlar, bu ereksiyonların her biri 25-35 dakika boyunca sürer. Sabah yaşanan ereksiyon da aslında bu gece ereksiyonlarının bir sonucudur.

    Bu sonucun bir dizi sebebi de var elbette, hemen bakalım:

    1. İdrar torbasını kontrol altında tutmak

    Erkekler aslında uyku anında ürinasyonu (idrar atımı) engellemek için, yani çişi tutabilmek için erekte olurlar. Bu bela gibi görünen şey, aslında fizyolojik bir faydadır. Gece boyunca idrar torbasına dolan idrar, üretraya (idrar atılan yol) doğru dolar, penisi tıkalı hale getirir. Vücut bu idrarın dışarı çıkmasını engellemek için erekte olma yoluna başvurur.

    2.Asıl sebep:

    Uykumuzun REM aşaması (Rapid Eye Movement - Hızlı Göz Hareketi) sabah ereksiyonlarının asıl sorumlusudur. REM uykusu esnasında beyin, vücudu düzene sokabilmek için bazı nörotransmitterlerin salınımını durdurur. Bu durum, vücudun rüyada görülen hareketleri yapmasını engeller. Salınımı durdurulan nörotransmitterlerden biri de Nöroepinefrin'dir.

    Nöroepinefrin, penisteki ereksiyonu engelleyici bir transmitter'dir. Penisteki kan damarlarında büzüşmeye sebep olur, bu sayede penise giden aşırı kan akışını durdurur. Nöroepinefrin salınımı durdukça bu etki kaybolur, testosteron hormonu normalden fazla salgılanır, penisteki kan damarları genişler (vazodilasyon), kan bu damarlara hücum eder, nihayetinde de ereksiyon yaşanır.

    Uyku süresince ekstradan kan akışı dokulara fazladan oksijen sağladığı için sistemin işler kalmasını, hattâ onarılmasını sağlar. Bu bağlamda, sabahları erekte halde uyanmanın penis sağlığı için yararlı bir etkiye sahip olduğunu söyleyebiliriz.

    Peki yaşanmıyorsa?

    Tabii erkekler yaşlandıkça sabah ereksiyonları da azalmaya başlar. Ayrıca bu durumun süresinin ve sertlik oranının gece uykunuzun kalitesiyle ve uzunluğu gibi etkenlerde de ilgisi vardır.

    Ancak sabahları erekte olma durumu ciddi oranda azaldıysa/hiç yaşanmamaya başladıysa, ereksiyon bozukluğuyla ilişkili olabilir... Yani utanmadan, sıkılmadan; acilen doktora koşmayı gerektiren bir durum!


    Kaynak: Bilimfili.com

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler