KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Evli ama bakire...

    Her 10 kadından birinin sorunu olan vajinismusun nedenleri...

    Vajinismus vajinanın alt üçte birlik kısmında yer alan kasların cinsel ilişki sırasında kişinin kendi kontrolü haricinde (yani istemsiz şekilde) kasılması sonucunda ilişkinin gerçekleşememesi veya oldukça zor-ağrılı gerçekleşmesi ile karakterize bir cinsel işlev problemdir.

    Ülkemizde yapılan en kapsamlı bir çalışmaya göre, her 10 kadının birisinde bu tür bir cinsel problem bulunuyor. Yani, ülkemizdeki h**er 10 kadından birisi eşiyle ya hiçbir şekilde cinsel ilişkiye giremiyor ya da cinsel ilişkide oldukça fazla ağrı çekiyor

    **. Bu oran batılı ülkelerin oldukça üstünde. Bu yönüyle baktığımızda vajinismus için ülkemizin en büyük ve en gizli cinsel problemi diyebiliriz.


    o-MARRIAGE-DOOMED-facebook

    Vajinismus hastalarının pek çoğu hiçbir şekilde ilişkiye giremediklerinden ötürü halen bakire. Kendi istatistiklerimize göre bu oran %90'larda. Tedaviye başvuran çiftlerde doktora başvurmak için beklenilen süreler de oldukça farklı. Evlenmeden önce cinsel ilişkiyi deneyen ve başarısız olanlardan 35 yıllık evli olanlara kadar geniş bir yelpaze var.

    Özellikle ileri yaşlarda veya uzun süreli evlilerde **vajinismus

    ** tedavisi ile sorunu yenerek bir an önce çocuk sahibi olmak en büyük doktora başvurma sebebi.

    Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) vajinismus tarifini; **kadının kendi arzusuna rağmen, vajina içine ilişki sırasında penis, ilişki haricinde de parmak, fitil, tampon gibi yabancı bir cismi alamaması

    ** şeklinde güncelledi.


    vajinismus-sonrasi-cinsel-i

    Gerçekten de baktığımızda tüm vajinismus hastalarının ortak bir yönü de hastaların kendi genital alanları ile yeterince barışık olmamaları. Vajinismus hastalarının büyük bir kısmı kendi genital alanlarına bakmakta, dokunmakta büyük bir rahatsızlık duyuyorlar. O bölge sanki kendi vücutlarına ait bir alan değil! Tüm hastaların en büyük ortak endişelerinden birisi ise vajina içine hiçbir şekilde yabancı bir cismi yerleştirememeleri.

    Eşini seven, çoğu kez severek ve isteyerek evlenen kadın, eşiyle ön sevişme sırasında haz ve tatmin alarak uyarılmakta, ancak ilişki penetrasyon (birleşme) boyutuna geçtiğinde aniden başlayan korku ve heyecan ile birlikte adeta kaskatı kesilmekte. İlişki sırasındaki çarpıntı, nefes nefese kalma, terleme, ağlama krizi gibi davranışlar adeta bir panik atağı andırır. Vajinal ıslaklığın birden sonlanmasıyla oluşan kuruluk cinsel ilişkiyi adeta imkansız kılar.

    Çoğu zaman kalçayı hareket ettirerek veya elle-ayakla iterek erkek partneri engelleme çabalarıyla ilişki sonlanır. Bazen de erkek eş her şeye rağmen birleşmeyi dener, ancak aşırı kasılmalardan ötürü karşısında 'adeta bir duvar' ile karşılaşır ve bütün çabalar sonuçsuz kalır.


    vajinismusta-es-tedavileri-

    Her başarısız deneme umutsuzlukları bir miktar daha artırır. Çoğu zaman başarısızlık kabullenilerek sorunun çözümünün ertelenmesi, uzun süreli 'aseksüel evlilikleri' ortaya çıkarır.

    İlk gece korkuları sorunu körüklüyor

    Aile tarafından küçüklükten itibaren yaşa uygun bir cinsel bilgilendirme şart! Eğer ki yaşa uygun ve yeterli bir bilgi sağlanmazsa, bu eksiklik farklı çevreler tarafından verilen abartılı ve yanlış bilgilerle dolduruluyor. Tabii ki bu bilgilerin zihne aktarılması ve yerleşmesinde genetik özelliklere bağlı kişinin karakter yapısı da önemli bir yer tutuyor.


    vajinismus-neden-olusur

    "Cinsel mit" adını verdiğimiz, cinsellikle ilgili hurafeler arasında en fazla "ilk gece hikayeleri" yer alıyor. İlk gecenin ağrılı, acılı şekilde olacağı, kana bulanmış çarşaf hikayeleri, cinsel ilişkide kilitlenme ile doktora gidilerek herkese rezil olunacağı gibi yanlış düşünceler ilk cinsel deneyim sırasında aniden belirerek kadının kendisini kasmasına ve eşine izin vermemesine neden oluyor. Aslında tüm bu kasılmaların sebebi, vücudun kendisini koruma içgüdüsüdür. Vücut, zihinden aldığı o derin korku ile kendisini kasar ve ilişkiye izin vermez.


    Coleen-bad-sex-life

    Vajinismus tedavisi mümkün

    Belirtildiği üzere vajinismus hastalarının ortak özellikleri arasında; kişilerin kendi genital alanlarına barışık olmamaları, genital alanlarını tanımamaları ve zihinlerine yerleşen cinsellikle ilgili yanlış düşüncelere bağlı korkular yer alıyor. Kesin çözüm için profesyonel yardım alınması da şart.

    Vajinismus tedavilerine öncelikle çiftlere doğru bir cinsel bilgilendirme yapılarak başlanıyor. Daha sonrasında verilen egzersizlerle kişinin kendi korkuları üzerine aşamalı olarak gidilerek korkuların yenilmesi sağlanıyor. Çoğu zaman sorunun çözümü umulandan çok daha kolay ve çok daha hızlıdır. Unutmayın ki, günümüzde modern ve bilimsel yöntemler sayesine vajinismus sorunu kısa sürede çözüme kavuşabilir.

    Yazan: Op. Dr. Süleyman Eserdağ

    Jinekolog ve Cinsel Terapist

    Yerel Seçim 2024


    En Çok Aranan Haberler